Quantcast
Channel: Exhibitions – Collectie de Stadshof
Viewing all 28 articles
Browse latest View live

Tekeningen uit Collectie De Stadshof

$
0
0

Als bijdrage aan de manifestatie ‘All About Drawing’ in het Stedelijk Museum Schiedam en 50 andere Nederlandse kunstinstellingen, in de zomer van 2011, tonen wij 50 tekeningen van Nederlandse tekenaars uit Collectie De Stadshof.

Alexandrine, Herman Bossert, Aaltje Dammer, Willem van Genk, Pieter Hagoort, Lies Hutting, Bertus Jonkers, Jan Kervezee, Jaco Kranendonk, D. Landsman, Leo Neervoort, Ank van Pagée, Hans Scholze, Josef, Selhorst, Paula Sluiter, Jo Toonen, Henk Veenvliet, Martin Visser, Johannes Weissenbruch, Roy Wenzel.

info: www.collectiedestadshof.nl/collections/dutch-drawing/


‘Welkom in mijn wereld’ in Venray

$
0
0

Ter gelegenheid van de FLORIADE 2012 presenteert het Venrays Museum de tentoonstelling Welkom in mijn Wereld, kunstwerken uit Collectie De Stadshof en Museum Dr. Guislain. Met werk van Willem van Genk, Siebe Wiemer Glastra, Truus Kardol, Herman Bossert, Alexandrine, Dirk Bos, Tobias Jessberger en vele anderen.
14 april t/m 7 oktober 2012
info: www.venraysmuseum.nl

Border Lines: Collectie De Stadshof in Garage Rotterdam

$
0
0

In de tentoonstelling Border Lines staan etnografische stukken van het Wereldmuseum Rotterdam en outsiderkunst van Stichting Collectie De Stadshof centraal. De etnografische werken gaan een dialoog aan met outsiderkunst en hedendaagse beeldende kunst.

Kunstenaars: Yassir Amazine, Aaltje Dammer, Gijs Frieling, Habima Fuchs, Chris Hipkiss, Bertus Jonkers, Drago Jurak, Jan Kervezee, Markus Meurer, Michel Nedjar, Ody Saban, Uilkje Sytsema, Joost van den Toorn, Henk Visch, Wereldmuseum Rotterdam, maker onbekend.

http://garagerotterdam.nl/home/nl/

Leonov in Haarlem: Verborgen Schoonheid uit Rusland

$
0
0

Collectie De Stadshof stelde drie van zijn Leonov-schilderijen beschikbaar voor de expositie ‘Verborgen Schoonheid uit Rusland’ in Museum Het Dolhuys van 26 maart tot en met 28 juli 2013. Centraal staat de indrukwekkende Russische kunst van Alexander Lobanov, Vasilij Romanenkov en Pavel Leonov.

www.hetdolhuys.nl

Collectie De Stadshof in Museum Dr. Guislain Gent

$
0
0

Collectie De Stadshof is in bruikleen gegeven aan het Gentse Museum Dr. Guislain en is daar in de permanente expositie Verborgen Werelden te bezichtigen.

Museum Dr. Guislain in Gent, opgericht in 1986 en gehuisvest in een monumentaal negentiende-eeuws complex, beheert drie museale collecties rond de geschiedenis van de psychiatrie, de sociale fotografie en de outsiderkunst.

Met de Collectie De Stadshof kon de laatste substantieel worden uitgebreid. Het enthousiasme van het Gentse museum en de mogelijkheid de doelstellingen van de stichting aldaar te verwezenlijken, leidde op 6 februari 2002 tot de ondertekening van een samenwerkings- en bruikleenovereenkomst voor de gehele collectie voor tenminste tien jaar. Museum Dr. Guislain draagt zorg voor de conservering en registratie van de collectie, stelt delen daarvan permanent ten toon, en put uit de verzameling voor thematentoonstellingen. Daarnaast is in de overeenkomst bewust ruimte geschapen om, na overleg met de Stichting Collectie De Stadshof, werken uit de collectie ook elders tijdelijk of permanent te exposeren.

Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent, België
tel: +32(0)9/216.35.95
fax: +32(0)9/216.35.35
www.museumdrguislain.be
info@museumdrguislain.be
Openingsuren
van dinsdag tot vrijdag: 9-17h
zaterdag en zondag: 13-17h
Gesloten op maandag, op 24, 25 & 31 december en op 1 januari

Museum Dr. Guislain

Kunstwerken De Stadshof te zien in ‘Raw Vision’ expo in Halle Saint Pierre, Parijs

$
0
0

Halle Saint Pierre viert het 25-jarig jubileum van Raw Vision, het eerste tijdschrift met als enige doel het promoten van outsiderkunst aan een wereldwijd publiek. De expositie toont werk van de klassieke Art Brut-kunstenaars, nieuwe ontdekkingen, foto’s van bijzondere ‘visionary environments’ en meer dan 80 kunstenaars, waaronder Nek Chand, Joe Coleman, Sam Doyle, Howard Finster, Adolf Wölfli, Alex Grey, Tom Duncan, Michel Nedjar, Norbert Kox, Willem van Genk, en vele anderen.Kunstwerken van Willem van Genk, Pavel Leonov, Donald Pass, Johann Korec en August Walla worden in bruikleen afgestaan voor de Raw Vision tentoonstelling in de Halle Saint Pierre, Parijs, van 17 september 2013 tot augustus 2014.

Willem van Genk on HSP-poster

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Halle Saint Pierre Museum en ‘Raw Vision’ Magazine ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het tijdschrift Raw Vision.
rawvision.com; hallesaintpierre.org/2013/04/raw-vision

Vernieuwde kunsttentoonstelling in Museum Dr. Guislain, Gent

$
0
0

Na een uitvoerige opknapbeurt van de tentoonstellingsruimten is de semipermanente outsiderkunsttentoonstelling in Museum Dr. Guislain heropend op 1 november. Tal van lang verborgen Stadshof-schatten uit het depot zijn nu voor het publiek zichtbaar. Ook worden er werken getoond die inhoudelijk aansluiten bij de wisseltentoonstelling ‘Oorlog & trauma’, 01-11-2013 t/m 30-06-2014.

Collectie De Stadshof te zien in Parijs, 17 sept. 2014 t/m 4 jan. 2015

$
0
0

Sous le vent de l'art brut 2, Collection De StadshofIn de serie ‘Sous le vent de l’art brut’ presenteert Collectie De Stadshof zich in de Halle Saint Pierre in Parijs. De omvangrijke tentoonstelling toont ruim 300 werken van veertig kunstenaars, herfst 2014. Van 17 september 2014 t/m 4 januari 2015. Met Nederlandse outsiders als Willem van Genk, Siebe Wiemer Glastra, Bertus Jonkers, Herman Bossert, Roy Wenzel, Aaltje Dammer, Truus Kardol, Jan Kervezee, Henk Veenvliet, Lies Hutting, Hans Scholze, Joseph Selhorst, Paula Sluiter, Johnson Weree, en uit het buitenland Bonaria Manca, Markus Meurer, Michel Nedjar, A.C.M., Anna Zemánková, Bonifaci Bros, Johann Garber, Martha Grunenwaldt, Davood Koochaki, Marc Lamy, Marie-Rose Lortet, Rosemarie Koczÿ, Saï Kijima, Yassir Amazine, Philippe Azéma, François Burland, Pavel Leonov, Bruno Montpied, Adam Nidzgorski, Donald Pass, Christine Sefolosha, Jon Serl, Sylvia, Karin Zalin.

www.hallesaintpierre.org

Willem van Genk; Centraal Station Amsterdam, c.1950-1966, mixed media and collage on paper, 130x110,5 cm

Willem van Genk; Centraal Station Amsterdam, c.1950-1966, mixed media and collage on paper, 130×110,5 cm


Willem van Genk, Mind Traffic

$
0
0

Van Genk, Willem; Zagreb, detail, photo: Marcel Köppen

10 september – 30 november ’14

American Folk Art Museum – New York

In samenwerking met het American Folk Art Museum organiseert het Museum Dr. Guislain de eerste solotentoonstelling van de Nederlandse outsiderkunstenaar Willem van Genk in de Verenigde Staten. De expo vindt plaats in het kader van de derde uitreiking van de Dr. Guislain Award op 9 oktober 2014 in New York.

Willem van Genk (1927-2005) bracht zijn jeugd door met tekenen. Hij ging niet graag naar school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op hardhandige wijze ondervraagd door de Gestapo over de schuilplaats van zijn vader, die actief was bij het verzet. Deze confrontatie beangstigde hem, maar fascineerde hem tegelijkertijd. De macht die de Gestapo uitstraalden met hun lange jassen werd een centraal thema in zijn werk. Macht wordt gesymboliseerd door zijn uitgebreide collectie lange regenjassen, maar ook door transportnetwerken. Volgens Van Genk – die Koning der stations wordt genoemd – is alles met elkaar verbonden door middel van zichtbare en onzichtbare netwerken die de stad onder controle houden. Zijn werk bevat ook verwijzingen naar totalitaire regimes, zoals het communisme.

Vernissage in La Halle Saint Pierre

$
0
0

Dinsdag 16 september, werd de tentoonstelling ‘Sous le vent de l’art brut 2, Collection De Stadshof’ feestelijk geopend in Paris, la Halle Saint Pierre.

marcelkoppen-stadshof-hallesaintpierre-paris

IMG_1019 Meurer's 'Papa'

“Exposition géniale”, superlatieven voor Stadshof expositie

$
0
0

Het publiek in Parijs is uitermate lovend in de gastenboeken. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 januari 2015.

Jonkers' installation

 

Uit een van de gastenboeken

Collectie De Stadshof in Gemeentemuseum Den Haag

$
0
0

Outsider Art Creativiteit buiten de kaders

13 juni – 4 oktober, 2015

Collectie De Stadshof presenteert in het Gemeentemuseum Den Haag een omvangrijke tentoonstelling met 200 werken van 25 kunstenaars, van 13 juni t/m 4 oktober 2015.
 De tentoonstelling Outsider Art toont werk van onder anderen de kunstenaars Willem van Genk, Pavel Leonov, Michel Nedjar, Bertus Jonkers, Rosemarie Koczÿ, Philippe Azéma, Sylvia Katuszewski, Johann Korec, Marc Lamy, Dwight Mackintosh, Bonaria Manca, Ody Saban, Herman Bossert, Siebe Wiemer Glastra, Hans Scholze, Herman Bossert, Roy Wenzel, Aaltje Dammer, Truus Kardol, Anna Zemánková, Saï Kijima.

De tentoonstelling wordt mede georganiseerd door Museum Dr. Guislain in Gent (B), waar Collectie De Stadshof sinds 2002 in langdurig bruikleen is.

gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/outsider-art

Catalogus: Solitary Creations. 51 Artists out of De Stadshof Collection.

Persbericht: www.gemeentemuseum.nl/outsider-art

Zaal Bertus Jonkers

Zaal Bertus Jonkers

Nedjar in gM-3

Zaal Michel Nedjar

Sylvia-Koczy in gM

Zaal Rosemarie Koczÿ en Sylvia Katuszewski

Willem van Genk terug in Den Haag

$
0
0

Willem van Genk is weer terug in Den Haag: Met een eigen zaal met 10 werken is hij uitgebreid aanwezig in De tentoonstelling Outsider Art in het Gemeentemuseum Den Haag. Samen bieden de tien grote werken in mixed media een fraai overzicht van zijn hele artistieke carriere. Den Haag is de geboorteplaats van Van Genk. Hij groeide er op en woonde en werkte er tot zijn laatste ademtocht. Zijn kritische houding op de stad Den Haag is een van de hoofdonderwerpen in zijn schilderij Zelfportret Zwakzinnigennazorg, uit 1978. Diverse knipsels uit zijn vroege tekeningen uit de collectie van Museum Dr. Guislain vullen de expositie aan in de zaal die aan Van Genk alleen gewijd is.

Outsider Art. Creativiteit buiten de kaders, 13 juni t/m 4 oktober 2015.

Van Genk, Willem; Zelfportret-zwakzinnigennazorg, 1978, oils, 94,5x105 cm, SH190

Museum of Everything in Kunsthal Rotterdam

$
0
0
Willem van Genk in Museum of Everything, Kunsthal Rotterdam 2016

Willem van Genk in Museum of Everything, Kunsthal Rotterdam 2016

De Kunsthal Rotterdam presenteert The Museum of Everything, een grote internationale overzichtstentoonstelling van ruim 1.000 kunstwerken uit de 19e, 20e en 21e eeuw, gemaakt door “onontdekte, onbedoelde, ongetrainde, en niet geclassificeerde kunstenaars van de moderne tijd“, oftewel onafhankelijke en niet-academische kunstenaars, buiten het domein van de professionele kunst.

Daaronder diverse kunstenaars met werk in Collectie De Stadshof: Herman Bossert, Willem van Genk, Roy Wenzel, Johnson Weree, A.C.M., Davood Koochaki, Madge Gill, Pavel Leonov, Nek Chand Saini, August Walla, Anna Zemánková, Carlo Zinelli, etc.

Kunsthal Rotterdam, van 5 maart t/m 22 mei 2016.

Johnson Weree with his drawings in Musevery

Johnson Weree with his drawings in the Rotterdam Musevery show

Herman Bossert's drawings in Musevery

Herman Bossert’s drawings in the Rotterdam Musevery show

Museum of Everything in Kunsthal Rotterdam, 2016

Lezingen over Outsider Art in Kunsthal Rotterdam

$
0
0
Herman Bossert's drawings in Museum of Everything

Herman Bossert’s drawings in Museum of Everything

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘The Museum of Everything’ wordt er een serie lezingen en debatten georganiseerd in de Kunsthal Rotterdam:

Lezing: “Solitary Creations” – Kunst met een extra dimensie.
8 april 2016, 14:00 uur –   Lezing door Frans Smolders, conservator van Stichting Collectie De Stadshof.

Debat: “(Un)educated”.
20 april 2016, 14:00 uur –  Discussie mmv Ben Zegers (Gerrit Rietveld Academie) en kunstenaars Ronald Cornelissen en Paul van der Eerden.

Art walk & talk: “De verborgen wereld van de autodidact ontsloten”
24 april 2016, 13:30 uur en 15.30 uur – art walk and talk door drs. Kati Wieg, kunsthistorica. Wieg & Mellink is initiator en coördinator van het landelijk programma Outsider Art.

Lezing: “Maar is het kunst? Een gang langs diverse criteria voor kunst en outsider.”
14 mei 2016, 14:00 uur – Lezing door Dr. Jos ten Berge, Universitair Docent, Faculteit der Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam; voorzitter Stichting Collectie De Stadshof.

Debat: “Art of Storytelling” – unleash your imagination
21 mei 2016, 15:00 uur –   In4Art Features – Discussie en forum over Outsider Art.


Jonkers’ etsen in Rembrandthuis, Amsterdam

$
0
0

Een ingenieuze printplaat van het bergmassief Saanen en twee daarmee afgedrukte etsen zijn te zien in de tentoonstelling en de catalogus ‘In de ban van Hercules Segers. Rembrandt en de modernen’, in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Vanaf 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 | i.s.m. Rijksmuseum en de Hercules Segers Stichting. Het Rembrandthuis richt zich op de invloed die Segers heeft uitgeoefend op Rembrandt en kunstenaars uit diens omgeving, en op de rol die Segers heeft gespeeld in de ontwikkeling van moderne en hedendaagse grafische kunstenaars.

De prenten van Bertus Jonkers zijn ware curiositeiten in hun experimenteervreugde. Jonkers gebruikte voor zijn kunst zeer diverse materialen. Bijvoorbeeld foto’s op karton die hij met een naald en andere materialen bewerkte. Hij drukte vaak op handgeschept papier met inkt gemaakt van verf, boter en bronspoeder. Dat maakt identieke prenten onmogelijk.

Jonkers' ets in Rembrandthuis tentoonstelling.

Jonkers; Bergen Saanen, ca. 1979. Een van Jonkers’ etsen in de Rembrandthuis tentoonstelling.

Michel Nedjar, Introspective, expo in LaM

$
0
0

Michel Nedjar, Introspective in LaM 24/02/17 tot 04/06/17.

Michel Nedjar (1947), een kunstenaar op de grens tussen hedendaagse kunst en art brut, is een van de medeoprichters van de stichting L’Aracine, die in 1999 zijn uitzonderlijke collectie art brut aan het LaM schonk. Zijn poppen van lappen en modder zijn tot op heden het werk waar het publiek hem het beste in herkent, maar zijn enorme artistieke productie is veel uitgebreider.

De expositie biedt daarom de gelegenheid om alle facetten van het werk van Nedjar te ontdekken: zijn poppen, uiteraard, maar daarnaast ook beeldhouwwerk, tekeningen, schilderijen en experimentele films, van 1960 tot 2016, evenals de onderwerpen die aan zijn hele werk ten grondslag liggen: de kindertijd en de primitieve kunst, leven en dood, magie en reizen.

View of Michel Nedjar’s Introspective show in LaM, 2017

zie ook: collectiedestadshof.nl/en/artists/nedjar-michel/

Nek Chand expo bij Kohler Arts Center

$
0
0

26 februari t/m 4 juni, 2017

Drawing on nearly 200 works from the Arts Center collection, site photos, and drawn surveys, John Michael Kohler Arts Center’s The World in a Garden: Nek Chand explores the multifaceted nature of Nek Chand’s Rock Garden in Chandigargh, India. The exhibition includes Dr. Iain Jackson’s scaled survey drawings of the garden as well as a book detailing more than 2,000 objects that Chand collected.

John Michael Kohler Arts Center
608 New York Ave, Sheboygan, WI 53081

Nek Chand, Collectie De Stadshof, SH10725

Zie ook: collectiedestadshof.nl/en/artists/chand-nek/

DE KABINETTEN, nieuwe expositie

$
0
0

Museum Dr. Guislain en Stichting Collectie De Stadshof presenteren een geheel nieuwe tentoonstelling, met ruim 200 kunstwerken, waaronder veel aanwinsten.

De kabinetten Kunstcollecties

Vanaf 24 juni 2017

Museum Dr. Guislain en Stg Collectie De Stadshof tonen een compleet nieuwe presentatie in eigen huis in Gent. De omvangrijke tentoonstelling toont 200 werken van 25 kunstenaars.

De tentoonstelling DE KABINETTEN toont werk van de kunstenaars Willem van Genk, Michel Nedjar, Bertus Jonkers, Rosemarie Koczÿ, Philippe Azéma, Sylvia Katuszewski, Bonaria Manca, Gijs Ambrosius, Herman Bossert, Siebe Wiemer Glastra, Herman Bossert, François Burland, Ank van Pagée, Saï Kijima, Raya Bar-Adon, Mickaël Bethe-Selassié, Hans Langner, Wolfgang Röhlke, Tim Brown, Luiz Figueiredo, Krystyna Zywulska, Gerard van Lankveld, Jean-Pierre Nadau, Chris Hipkiss, José Sabóia.

Catalogus: Solitary Creations. 51 Artists out of De Stadshof Collection.

Collectie De Stadshof is sinds 2002 in langdurig bruikleen bij Museum Dr. Guislain.

Raya Bar-Adon (Israel 1939); The Story of my Life, 12-delig, mixed media op papier, elk 70x50cm.

 

Collectie De Stadshof in tentoonstelling Seoul

$
0
0

Uilkje Sytsema; Untitled drawing, 1963, 65×50 cm.

03-03-2018 t/m 08-05-2018 Psychiatry & Art Brut, the Origin; KT&G Sangsang Madang, Seoul, Korea. De tentoonstelling werd gemaakt door Bart Marius en Yoon Hee Lamot van Museum Dr. Guislain. Het is de allereerste keer dat in Korea, waar het taboe op geestelijke kwetsbaarheid nog zeer groot is, over deze geschiedenis een tentoonstelling wordt gemaakt. De belangstelling bij media en publiek was groot.

Stichting Collectie De Stadshof leverde diverse anonieme werken uit de Plokker-collectie; verder: tekeningen van Truus Kardol, Franz Kernbeis, Johann Korec, Uilkje Sytsema, Oswald Tschirtner, August Walla en Carlo Zinelli.

Viewing all 28 articles
Browse latest View live




Latest Images